Fetal ekokardiyografi (Fetal Eko) ne zaman (hangi gebelik haftasında) yapılmalıdır ?

Anne karnındaki bebeğin kalp atışı, 6. gebelik haftasından itibaren ultrasonda izlenebilmektedir. Ancak bebek kalp yapısının detaylarının değerlendirilmesi, vajinal yolla yapılan ultrasonografi ile 13-14. gebelik haftalarında, abdominal yolla (karından) yapılan ultrasonografide ise 18. gebelik haftasından itibaren mümkün olmaktadır. Gebelik haftası ilerledikçe bebekteki kalp sakatlığını tespit edebilme şansımız, kalbin bebekle birlikte büyümesi, dolayısıyla ultrasonografide görüntü kalitesinin artması ile yükselmektedir. Gebeliğin 16. haftasında bebeğin kalbi yaklaşık 1 cm’dir.

Fetal ekokardiyografinin (fetal eko), doğumsal kalp anomalili bebek doğurma açısından risk grubunda olan hamilelere, gebeliğin erken döneminde, yani 14. gebelik haftasında yapılması önerilmektedir. Herhangi bir risk faktörü taşımayan gebelere ise 21-22. hamilelik haftaları arasında fetal eko yaptırmaları önerilmektedir. Fetal ekokardiyografi (fetal eko), 20-25 dakika kadar süren ve bebeğe hiç zararı olmayan bir renkli doppler ultrason incelemesidir.

Bazı özel durumlarda fetal ekokardiyografi incelemesinin ilerleyen gebelik haftalarında tekrarlanması gerekebilmektedir.

Fetal ekokardiyografi (Fetal Eko) hangi doktor tarafından yapmalıdır?

Kadın doğum uzmanı rutin gebelik ultrasonu esnasında bebeğin kalbi ile ilgili olarak sınırlı bilgi elde edebilir. Bu yüzden, özellikle bebekte yapısal kalp anomalisi riski yüksek olan hamilelerin, kliniğmizde olduğu gibi fetal ekokardiografi konusunda deneyimli ve uzmanlaşmış bir hekim (Perinatolog veya pediyatrik kardiyolog) tarafından ve renkli doopler özelliği olan bir ultrason cihazı ile değerlendirilmeleri gerekir.

Fetal ekokardiyografide (Fetal Eko) bebek kalbi ile ilgili hangi bozukluklar saptanabilir?

Fetal ekokardiyografi ile:

  • Bebek kalbindeki yapısal bozuklukların saptanma oranı %80-90 ’lara çıkmaktadır. Bebekte ani ölüme neden olabilecek ve bebeği doğumdan sonra sıkıntıya sokabilecek kalp sakatlıkları da bunlara dahildir.
  • Bebek kalbindeki ritim bozuklukları saptanabilir.
  • Bebek kalbinin işlevsel bozuklukları (kardiak fonksiyon bozuklukları) saptanabilimektedir.
  • Fetal ekokardiyografi (fetal eko) uygulaması bebeğin haftasına, pozisyonuna ve hamile annenin kilolu olup olmamasına bağlı olarak 20-25 dakika sürmektedir.

Fetal ekokardiyografinin (Fetal Eko) sınırları nelerdir ?

İleri düzey fetal ekokardiyografi ile bile bebek kalbindeki yapısal bozukluklarının bazıları tespit edilemeyebilir. Bunlar genelikle kalpteki küçük delikler, kalp kapaklarındaki küçük yapısal bozukluklar gibi nispeten hafif yapısal kusurlardır. Ayrıca bazı kalp sakatlıkları da ancak doğumdan sonra ortaya çıkmatadır.