Kapalı Ameliyatlar

Laparaskopik Ameliyatlar

Laparaskopi özellikle yumurtalıklardan kaynaklanan kistlerin-kitlelerin tanı ve tedavisinde en sık uygulanan ameliyat tekniğidir. Hastanın karnına kesi yapmak yerine göbekaltından batına yerleştirilen bir iğneden batın karbon dioksid gazı ile şişirilerek organlar birbirinden uzaklaştırılıp görünür hale getirilir. Takiben küçük insizyondan laparaskop denilen ışıklı cihaz yerleştirilerek organlar ekranda görünür hale getirilir. Diğer 1-2 küçük kesi ile cerrahi aletlerle batına girilip gerekli ameliyat yapılır.

Laparaskopi genellikle genel anestezi ile yapılır.

Laparaskopi ayaktan bir işlem olarak yapılıp hasta ayni gün taburcu edilebilir. Ancak gerekli görülürse 1 gün hastanede kalınır. Hasta 1 hafta içerisinde normal aktivitelerine dönebilir.

Laparaskopi komplikasyonları çok nadirdir ancak nadiren

  • Pelvik enfekisyon
  • Ameliyat esnasında kontrol edilemeyen kanamalar nedeniyle açık cerrahiye geçilebilinir.
  • Barsak mesane ve ureter yaralanmaları olabilir.

Lapraskopik cerrahinin açık cerrahiye avantajları daha küçük kesilerden ameliyatın yapılması, daha az doku travması, hastanede kalış süresinin kısa olması ve daha hızlı iyileşmenin olmasıdır. Ancak hangi yöntemin tercih edilmesi gerektiği olgunun özelliklerine göre değişmekte olup laparakopi herzaman uygun yöntem olmayabilir.